2017/04/06

3 helppoa tapaa päästä tavarasta eroon

Monille tuottaa paljon päänvaivaa ja harmaita hiuksia, kun koti pursuaa luopumisprojektin jälkeen turhaa ja iloa tuottamatonta tavaraa. Siinä kohtaa saattaa tulla varsinainen blokki ja paniikki, että mitä ihmettä tehdä kaikelle niille tavaroille? Roskiinkaan ei aivan surutta viitsisi heittää käyttökelpoista tavaraa.

Tämän valtavan ahdistuneisuuden, ja jännittävän tutkimusmatkani kierrätyksen saloihin, pohjalta päätin koota listauksen: mitä tehdä tavaroille, joista luovuin maritusprojektini aikana? Listaus toimii myös varsin hyvin niille, jotka eivät ole maritusta suorittaneet, vaan haluavat muuten vain vähentää tavaraa.

MYY €


Paras mahdollinen tapa päästä eroon itselle tarpeettomista tavaroista ja vaatteista olisi saada niistä euroja eli myydä ne eteenpäin. Karu fakta kuitenkin on se, ettei läheskään kaikki mene kaupaksi, ikävä kyllä. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.

Nykyaikaistuneen somemaailman ansiosta erilaiset kirpputoripalstat netissä ovat yleistyneet. Löytyy Facebookin myyntipalstoja, erilaisten yritysten nettisivuja tavaroiden ostoon ja myyntiin sekä yksityisten myynti-ilmoituksia. Vaikuttaa tosi helpolta, eikö? Nappaat nopeasti kuvan tuotteesta ja naputtelet perään hinnan. Katsot, kun tuotettasi jonottaa liuta ihmisiä ja hymyilet iloisesti, häivähdys rahankiiltoa silmissäsi. Hypätäänpä hetkeksi todellisuuteen. Viestit eivät suinkaan ole luokkaa "Minä otan tämä! Noudan sen heti." Viesteissä pursuaa seuraavanlaisia lyhenteitä ja ilmauksia mielenkiinnosta "av, yv, saisko lisäkuvia ja mittoja, ja sit vielä ry, kai-kai, ootas kysyn vielä äidin kissan kaiman kaverin rotalta tarviisko, niin ja onnistuisko tuonti hevon perseeseen?". Et saa, älä kysy ja ei todellakaan onnistu. Heitän mieluummin roskiin, kuin lähden roudaamaan tuota turhaa lumppurotiskoa yhtään mihinkään. Kuka oikeasti jaksaa tätä? Varsinkin, jos myynnissä on kymmenittäin tuotteita. Yksi kerta ehkä menee ja, jos kyseessä on hiukan arvokkaampi tuote. Muussa tapauksessa tämmöinen toiminta on kyllä ehdoton nou nou, ainakin itselle. Noh, jos kuitenkin hyvällä tuurilla saa jonkun ostamaan tuotteen, niin nouto ajoittuu parin viikon päähän. Sitten ostaja tekeekin oharit, koska unohti. Sehän meni siis oikein mallikkaasti!




Vaikuttaisi siis helpommalta hyödyntää kirpputoreja. Kirpputorit ovat loistavia paikkoja käytetyn tavaran myymiseen. Siellä ihmiset käyvät milloin lystäävät, ostavat ja vievät tavaran mennessään. Ei vaivaa noudoista. Pieniltäkin paikkakunnilta löytyy yleensä kirpputori, ellei toinenkin. Niitä kannattaa hyödyntää ehdottomasti. Kivijalkakirppiksillä tosin on myös varjopuolensa. Siinä on oma työmaansa käydä aina järjestelemässä pöytää ja laskemassa hintaa tarvittaessa. Näihinkin saa helpotusta, kun vähän kukkaron nyöriä raottaa. Kaikilla ei siihen kuitenkaan ole varaa. Kirpputoreilla on olemassa myös hinnoittelupalveluita, joissa kirpputori hinnoittelee ja hoitaa tuotteiden myynnin sekä järjestelyn. Tällöin tuotot ovat yleensä kirppikselle ja alkuperäiselle myyjälle 50/50. Tässä totta kai on vaarana, että jokin tuote myydään pilkkahintaan. Yleisesti ottaen maksat joka tapauksessa pöytävuokraa ja tuotteet saattavat jäädä myymättä. Usein voi käydä niin, että kivijalkakirppiksillä jäät miinukselle. Minua tämä ajatus ei ainakaan houkuta, houkuttaisiko sinua? Onneksi on helpompiakin vaihtoehtoja.

Kuva: täältä


Itse suosin sivustoa Vähänkäytetty.fi. Mielestäni tämä on äärimmäisen helppo tapa päästä eroon itselle tarpeettomista tavaroista. Haluaisin vielä muistuttaa, ettei tämä ole maksettu mainos. Ei suinkaan. Olen kokenut juuri tämän nettisivuston loistavaksi tavaroiden myymiseen. Jo muutamassa päivässä olen saanut myytyä tämän sivuston kautta miltei 10 tuotetta ja myyntiaikaa on vielä reilusti jäljellä! Tällä hetkellä valikoima rajoittuu kouralliseen eri kategorioita, mutta se laajenee koko ajan ihmisten toiveiden mukaan. Tuotteet täytyy vain kuvata, hinnoitella ja merkitä. Hyväksynnän jälkeen voit lähettää tuotteet keskusvarastolle lähetyskoodilla, koska postikulut peritään vasta myyntituotosta. Tuotteet tulevat sivustolle myyntiin syöttämilläsi tiedoilla ja valitsemallasi hinnalla + 1 € (jonka sivusto pitää itse). Nyt sinun ei tarvitse enää koskaan nähdä tavaroitasi! Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Noh, se on totta. Myyntiä helpottaa automaattinen hinnanalennus, joka pudottaa tuotteen hintaa -20% kolmen viikon välein. Myyntiaika on 12 viikkoa ja 4 viikkoa lisäaikaa voi ostaa hintaan 0,50 €/tuote. Myymättä jääneet tuotteet voi lunastaa itselleen postikuluja (6,90 €) vastaan tai jättää lunastamatta, jolloin ne lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Mielestäni tämä on loistava juttu. Itse ainakin laitoin tuotteet myyntiin sillä ajatuksella, etten halua niitä enää nähdä asunnossani. Ne saa siis vapaasti lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jos ne eivät mene kaupaksi. Tällä sivustolla et voi myöskään jäädä häviölle. Vähänkäytetty.fi -sivusto on luvannut hyvittää postikulut, jos et saa myytyä tuotteitasi. Sivustolla on myös silloin tällöin kampanjoita, joissa postitus on edullisempaa tai täysin ilmaista.

Juuri nyt minulla on myynnissä mm. elokuvia ja vaatteita kyseisellä sivustolla. Voit käydä kurkkaamassa myynnissä olevia tuotteitani kopioimalla seuraavan linkin selaimen osoiteriville: http://www.fi/f/VkYkXmL2M tai klikkaamalla tästä. Linkki myyntierään löytyy myös sivupalkista. Myyntituotot saattavat näkyä tulevaisuudessa arvontana sivuillani *vink vink*.


LAHJOITA ♥


Jos käykin niin, ettet saa yhtään tuotetta myytyä, omistat tavaraa, joista kukaan ei luultavasti maksa rahaa ja haluat ehkä vain antaa ne pois ilmaiseksi, voit aina lahjoittaa ne! Monet tahot ottavat vastaan hyväkuntoisia tuotteita, kuten vaatteita, astioita, huonekaluja jne. Joillakin on jopa maksuton noutopalvelu isokokoisille tavaroille. Voit itse valita minkälaiseen kohteeseen haluat tavarasi lahjoittaa. Useiden tahojen kautta tuotteet menevät suoraan kotimaan apuun eli Suomessa asuville vähävaraisille. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi Hope, paikalliset ensi- ja turvakodit sekä seurakunnat. Osa tahoista myy tuotteet tavarataloissaan ja lähettävät osan tuotteista ulkomaan apuun. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi UFF ja Punaisen ristin kontti. Kierrätyskeskukset ottavat myös vastaan tavaralahjoituksia. Näiden kautta tuotteet menevät yleensä myyntiin tai annettavaksi kierrätyskeskuksen tavarataloihin. Lahjoittamista voi myös itse harrastaa esimerkiksi Facebookin annetaan pois -ryhmien avulla. Lahjoittamisessa on se hyvä puoli, että kukin osapuoli saa siitä iloa, ihan ilmaiseksi.

Kuva: täältä


UUSIOKÄYTÄ ♻


Joskus huomaa omistavansa paljon tekstiilejä, jotka ovat jo menettäneet loistonsa. Niitä ei yleensä kehtaa antaa kenellekään, edes hyvää hyvyyttään. Onneksi näitäkään ei tarvitse heittää surutta roskikseen. Monet myymälät ottavat vastaan vanhoja tekstiilejä uusiokäyttöön. Esimerkiksi SOL pesuloissa toimii tekstiilirinki, joka ottaa vastaan vanhoja tekstiilejä. Finlayson ottaa vastaan vanhoja farkkuja ja lakanoita (tuoduista tekstiileistä saa -10% etusetelin liikkeeseen). Tekstiilejä vastaanottaa myös erilaiset vaateliikkeet, kuten KappAhl (5 € alennuskuponki yli 30 € ostoksiin), Lindex (5 € alennuskuponki yli 30 € ostoksiin), Seppälä (-20% alennuskuponki) ja H&M (-15% alennuskuponki). Myös monet eläinsuojeluyhdistykset ottavat vastaan tiettyjä tekstiilejä.

Kuva: täältä








Kaiken tämän jälkeen on hyvä muistaa myös Siivouspäivä!
"Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä. Siivouspäivä muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi, joille kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi. Seuraavan kerran la 27.5.2017."
Lainaus Siivouspäivän nettisivuilta.

Jos kukaan ei näistä vinkeistä huolimatta halua tavaraasi, heitä se roskiin (muista kuitenkin kierrättää oikein, jotta tavaraa voidaan käyttää esimerkiksi energiantuotantoon). Ihan oikeasti. Kukaan ei halua sitä, joten anna olla!

Share your thoughts, leave a comment below! ↴