2017/11/12

Terveellistä pyykkiä omasta tuvasta: kuinka tehdä itse pyykinpesuaineet?

Long time no see. Viime postauksesta onkin jo vierähtänyt aikaa. Valehtelematta miltei se puoli vuotta. En kuitenkaan ala tässä postauksessa sen kummemmin avaamaan syitä tuolle blogitauolle. Saatte kuulla siitä ehkä myöhemmin lisää. Haluan aloittaa tämän postailun hieman kevyemmin kuin kertomalla kuinka rankkaa elämä on eikä jaksa blogata, kun on niin hirveän raskasta ja maailman aika loppuu kesken. Jäkä jäkä jää. Lupaan kuitenkin, että sitäkin on tulossa, ainakin pienessä mittakaavassa.

Nyt kuitenkin siihen postauksen pääpointtiin! Muutaman viime kuukauden aikana olen törmännyt netissä lukuisiin keskusteluketjuihin pyykkietikasta ja sen valmistuksesta. Kyseessä on huuhteluaineen sijasta käytettävä etikka-vesi-seos, johon on lisätty tippoja eteerisiä öljyjä. Alkuun ajattelin sen olevan jotain aivan turhaa hömpötystä, koska enhän minä edes käytä huuhteluainetta. Voisiko pyykeistä saada muka kotitekoisesti puhtaan raikkaita, ympäristöä säästäen ja vieläpä halvalla? Ottaessani lisää selvää pyykkietikan uskomattomilta kuulostavista hyödyistä sekä ekologisuudesta, saivat ne pikkuruisen mielenkiintopääni nousemaan.

Pyykkietikan kerrotaan nimittäin:

- Soveltuvan kaikille materiaaleille
- Poistavan vaikeat hajut kuten esimerkiksi savun, hien, rasvan tai homeen hajut
- Poistavan pyykistä pesuainejäämät ja näin ollen pidentäen vaatteiden käyttöikää

- Vähentävän vaatteiden sähköisyyttä
- Ettei se jätä jälkiä pyykkiin ja etikan tuoksu poistuu kokonaan pyykin kuivuessa - jäljelle jää raikas tuoksu (ja valitsemasi eteerisen öljyn tuoksu)
- Raikastavan myös pyykkikoneen ja poistaa sen tunkkaisen hajun
- Olevan ekologinen eikä se sisällä allergisoivia tai herkkyyttä aiheuttavia ainesosia

- Ennen kaikkea: helppo ja halpa!

Nuo hyödyt suhteessa käytettäviin ainesosiin kuulostivat liian hyvältä ollakseen totta, mutta voin kertoa: ne todellakin ovat totta!

Näiden hyötyjen vuoksi en kuitenkaan heti ryhtynyt tuumasta toimeen ja alkanut väkertämään pyykkietikkaa. Kuulosti jopa vähän hullulta käyttää yksistään pyykkietikkaa, sen ekologisine hyötyineen. Itse pyykinpesuainehan pysyisi kuitenkin edelleen samana, kalliina ja muka orgaanisena. Se tavallaan kumoaisi pyykkietikan hyödyt. Päätin siis googlettaa voisiko pyykinpesuainettakin tehdä itse ja voi kyllä! Sain muutamia hakutuloksia nestemäisestä pyykinpesuaineesta ja päätin ottaa härkää sarvista. Halusin kokeilla tehdä itse pyykinpesuainetta sekä pyykkietikkaa.Alkuun olin ehkä hieman skeptinen, koska en ollut koskaan aiemmin edes ajatellut, että voisin tehdä itse pyykinpesuaineeni ja näin ollen tietää mitä ne sisältävät. Oletin, että ensimmäinen kokeiluni olisi täysi floppi. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Onnistuin mielestäni todella hyvin. Siitä kertoo myös pyykkien muuttunut tuntuma. Aiemmin pyykit tuntuivat pesun jälkeen todella raskailta ja tunkkaisilta, joskus ne jopa haisivat pahalta (vaikka vastahan pesin ne!!!), mutta nyt se on historiaa! Kotitekoisen pyykinpesuaineen ja pyykkietikan käyttö todellakin poisti pyykistä (sekä koneesta) tunkkaisen hajun ja raikasti pyykkiä. Pyykki ei haissut lainkaan etikalta, vaan pyykkeihin jäi mieto appelsiinin tuoksu (ensimmäisessä kokeilussa käytin appelsiinin tuoksua). Pesuainejäämät olivat tiessään ja pyykeistä tuli ihanan pehmeitä ja keveitä. Joko sinäkin siis haluat kuulla ohjeet näihin ihmeaineisiin? No tässä ne tulevat:

Tee se itse: pyykkietikka


Pyykkietikan valmistukseen tarvitset:
1 dl vettä
4 dl etikkaa
20-30 tippaa eteeristä öljyä
Lasipullon

Sekoita ensin vesi ja etikka lasipullossa. Pullo voi olla myös muovinen, mutta seos säilyy paremmin lasisessa. Lisää sitten haluamasi määrä eteeristä öljyä (omani ostin Kärkkäiseltä) ja sekoita. Itse lisäsin noin 30 tippaa ja siitä jäi pyykkeihin sopivan mieto tuoksu. Mielestäni tuoksu olisi saanut olla voimakkaampikin.

Pyykkietikan käyttö:
Pyykkikoneellinen: vain loraus riittää (tai korkillinen, riippuen millaiseen pulloon seoksen teet)
Lauteet & kaakelit: 0,5 dl pyykkietikkaa ja 5 l vettä.
Yleispuhdistusaine: 0,5 dl pyykkietikkaa suihkepulloon ja loput vettä.

Muista sekoittaa pyykkietikkaa ennen käyttöä!Jos haluat olla superekologinen ja käyttää orgaanista sekä 100 % biohajoavaa pyykinpesuainetta, niin tee vielä kylkeen oma pyykinpesuaineesi alla olevilla ohjeilla.

Tee se itse: pyykinpesuaine


Pyykinpesuaineen valmistukseen tarvitset:
50 g luonnonsaippuaa (esim. Marseille)
1 dl ruokasoodaa
0,75 l vettä
Raastimen
Lasipullon

Raasta noin 50 grammaa luonnonsaippuaa ja laita raastettu saippua pulloon, lisää joukkoon noin 1 desilitra ruokasoodaa. Kiehauta noin 0,75 litraa vettä ja lisää se hiljalleen saippua-sooda-seokseen. Ole varovainen kuuman veden kanssa! Seos saattaa kuohua ja se kuuluu asiaan. Sekoita seosta hitaasti silloin tällöin, kunnes ainekset ovat sekoittuneet toisiinsa. Anna jäähtyä. Voit lisätä halutessasi eteeristä öljyä, mutta itse jätin tämän vaiheen tekemättä, koska valmistamani pyykkietikka sisältää tuoksua. Enkä halua tuoksujen sekoittuvan.

Muista sekoittaa pyykinpesuainetta reippaasti ennen käyttöä! Seoksen koostumus voi vaihdella, mutta se kuuluu asiaan.

Pyykinpesuainetta annostellaan saman verran kuin annostelisit kaupasta ostettua nestemäistä pyykinpesuainetta. Itse annostelen pyykinpesuainetta 75-100 ml pesupalloon per koneellinen.Kannattaa pitää mielessä, että kaupassa myytävät pesuaineet sisältävät paljon myrkyllisiä aineita, jotka imeytyvät vaatteisiin niitä käyttäessä. Ne eivät suoraan ole vahingollisia iholle, mutta vähitellen kemikaalit aiheuttavat ärsytystä ja sairauksia, joiden aiheuttajan et arvaisi olevan pyykinpesuaineesi. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla kotitekoisia pyykinpesuaineita. Nimittäin, kun käytät kotitekoisia pyykinpesuaineita, et huolehdi ainoastaan planeetastamme, vaan huolehdit myös suoraan omasta terveydestäsi.

20 comments

 1. Kuinka Paljon tuota pyykinpesuainetta laitetaan kerralla koneeseen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pyykinpesuainetta annostellaan saman verran kuin annostelisit kaupasta ostettua nestemäistä pyykinpesuainetta. Itse annostelen pyykinpesuainetta 75-100 ml pesupalloon per koneellinen. Lisään tämän ohjeistuksen vielä postaukseenkin. Hyviä pesuhetkiä! :)

   Delete
 2. ihanaa, olenkin halunnut tehdä pyykkietikkaa itse! :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 3. Voiko tuota pesuainetta annostella koneen pesuainelokeroon vai tarvisko se laittaa suoraan koneeseen/pesupalloon?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pyykinpesuaineen voi annostella myös suoraan koneen pesuainalokeroon. :)

   Delete
 4. Tiedätkö kauan seos säilyy käyttökelpoisena (kun se kerta sisältää vettäkin)? Olisi ihanaa tehdä itse tuota pyykinpesuainetta, aion todellakin alkaa käyttämään omatekoista :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kotitekoinen nestemäinen pesuaine säilyy valmiina n. 2-3 kk, mutta senkään jälkeen se ei vielä homehdu merkittävästi. Ohjeen mukaisen annoksen voi siis huoletta käyttää loppuun eikä tarvitse pelätä pilaantumista. :)

   Delete
 5. Aivan ihana, ekologisuus ja luonnollisuus kiinnostaa. Joten ehdottomasti testaukseen menee ehkäpä jopa myyntiin tulevaisuudessa ;)

  Tosiaan tuo säilymisaika myös kiinnostaa, vai ehtiiköhän mennä nopeastikin lapsiperheessä? :D Epäilen että menee aika pian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastasinkin tuohon ylemmäs eli säilymisaika on noin 2-3 kk. Veikkaan siis, että uutta ehtii tekemään ennen kuin vanha edes näyttää pilaantumisen merkkejä. ;)

   Delete
 6. Voi suurkiitos ohjeista!

  ReplyDelete
 7. Pyykkietikkaa olen jo itse tehnyt ja ollut tyytyväinen, täytynee kokeilla tuota pesuainettakin. Kiitti vinkistä!

  ReplyDelete
 8. Innostuin blogitekstistäsi niin että ajattelin kokeilla tehdä pienehköihin pulloihin pyykinpesuainetta ja pyykkietikkaa joululahjaksi parille ystävälleni. Ja toki omaan käyttöönkin niitä on saatava. Itse en ole vain oikein innostunut noista eteeristen öljyjen tuoksuvalikoimista, mitä olen eri verkkokaupoissa nähnyt. Osaatko sanoa pystyisikö eteerisen öljyn tilalla käyttämään tuoksuöljyä mitä käytetään huonetuoksuissa tai saunatuoksuissa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huonetuoksut eivät ole tarkoitettu käytettäväksi iholle ja voivat ärsyttää ihoa. Saunatuoksujakaan en käyttäisi itse, niissä tuoksut ovat sekoituksia eikä tuota niin miellyttävää tuoksua. Eteerisiä öljyjä on monia erilaisia ja niitä löytyy monilta eri valmistajilta.
   Tuoksuja on siis lukuisia erilaisia, eikä ne rajoitu vain hedelmiin. Kannattaa käydä tuoksuttelemassa esim. luontaistuotekaupassa. Itse kävin myös tuoksuttelemassa kaupassa ja näin sain valittua mieleiset tuoksut. Olen kuullut myös ihmisten tuovan tuoksua pyykkietikkaan luonnollisesti suoraan hedelmistä ja kasveista. :) Itse en tosin tätä ole kokeillut.

   Delete
 9. Kiitos ohjeista! Alan tekemään heti pyykkietikkaa siivoukseen ja ehkä jopa uskaltaudun opettelemaan uuden tavan pyykätä! :)

  ReplyDelete
 10. Mahtavaa! Kiitos pesuaineen ohjeesta.😊 Oon käyttänyt raakaa etikkaa huuhteluaineena melkein vuoden mut ehkäpä voisin tehdä tuota pyykkietikkaa 👌🏻😅

  ReplyDelete
 11. Hei! Kiitos kivasta ohjeesta. Haluaisin kysyä että kuinka saat pesukoneesta sileää? Itselläni se jäi paakkuiseksi vaikka käytin raastinta joka tekee saippuasta aivan höttöä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pesuaineen sekaan jää saippuahippuja (myös minulla) eli sen ei kuulukaan olla aivan sileää. Tai en ainakaan näillä aineilla saanut saippuaa täysin liuotettua seokseen. Seosta tulee ravistaa voimakkaasti ennen käyttöä, jotta saippuaraaste jakautuu tasaisesti pyykinpesua varten. :)

   Delete
  2. Selvä :) kiitos vastauksesta!

   Delete
 12. Hmmm.. siis pesuaineesta 😂

  ReplyDelete
 13. Oi, ihana blogi sinulla! Ja siivoushulluna tietysti rakastin tätä postausta! Ihana tyyli ja värimaailma, sekä kauniita kuvia. Jään ehdottomasti seurailemaan. Hyvää joulun odotusta sinulle. Terveisin Maitokahvimedia tiimi

  ReplyDelete